torstai 7. toukokuuta 2015

Perheparlamentti kokoontuu..


..eli vääntöä peliajoista.

Kyllästyin jatkuvaan riitelyyn peliajoista, ja etenkin Pikkuveljen saamiin raivareihin, kun pelaaminen piti lopettaa. Nalkuttaminen ja uhkailu oli todettu tehottomiksi keinoiksi. Päätin yllättää lapset ja kutsua kokoon perheparlamentin. 

Pikkuveli hangoitteli aluksi vastaan. Hän ilmoitti ettei osallistu "mihinkään puhutteluun". Selitin, ettei kyseessä suinkaan ole puhuttelu. Kaikki saavat puheenvuoron viittaamalla, ja äiti toimii puheenjohtajana. Isosiskosta tehtiin sihteeri, ja hän suhtautuikin pöytäkirjan laatimiseen sem vaatimalla vakavuudella. (No, aluksi hän kirjoitti siihen "kakka", mutta jatko sujui ihan mallikkaasti).


Laadimme yhdessä taulukon johon merkitsimme eri tapoja ansaita peliaikaa. Pikkuveli muisti hienosti viitata saadakseen puheenvuoron, ja hänellä olikin hyviä ajatuksia ja ehdotuksia. Päätimme, että ulkoiluajasta saa "puolikkaan" Eli jos on tunnin ulkona, saa peliaikaa puolituntia, kahdesta tunnista tunnin jne.

Valitsimme muutaman helpon kotityön sekä rauhallisen saunakäynnin ansainta mahdollisuuksiin. Saunakäynnit kun tuppaavat olemaan yhtä kinastelua.


Kun on suorittanut tehtävän, merkitään listaan palleroinen. Palleron sisään kirjataan aika jos on tarvis. Kun aika on käytetty, se ruksataan yli. 


Kuinka tämä on toiminut? Ihmeellisen hyvin! Enää ei ole tullut kiukkua pelin lopettamisesta. Pikkuveli laskee mielellään taulukosta jo ansaittuja peliaikoja. Niitä myös säästetään. Ja uutta aikaa ansaitaan innolla. Isosiskoa hieman laiskottaa, joten hän sitten pelaa vähemmän kuin ennen, koska huoneen siivoilu ei esimerkiksi oikein innosta.

Kun peliajoista ei tarvitse riidellä, on kotona leppoisampi tunnelma. Lapset ovat myös innostuneet leikkimään legoilla yhdessä. Ihanaa! Kuvittelen tämän toimivan hyvin juuri siksi, että lapset saivat itse olla vaikuttamassa, eikä äiti enää vain sanellut sääntöjä.

Luulenpa että perheparlamentti tulee kokoontumaan jatkossakin.


4 kommenttia:

 1. Wau, olettepa löytäneet toimivan tavan peliajan ansaitsemiseen. Kuulostaa hyvältä! Luulen, että aika monissa perheissä on ihan sama ongelma kuin teilläkin eli peliajoista tulee kinaa, pelaamisen lopettaminen harmittaa ja koko ajan vaan pitäisi pelata ja pelata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin on toiminut! Kännykästä vielä laitetaan ajastin päälle kun peliaika alkaa, ei tarvitse sitten kinata kellon katsomisestakaan. Kännykkä kun pirisee, laitetaan pelit pois. Olen tosi helpottunut kun systeemi osoittautui ihan toimivaksi.

   Poista
 2. Hieno idea! Meillä on koiran ulkoilutuslista, mutta en ole hoksannut laajentaa. Olen yrittänyt laittaa erilaisia rajoituksia ja porkkanoita ja tehtäviä peliajan rajoittamiseksi, mutta olen liian huono valvomaan.
  Taidankin heti tänään laatia pojille listan. Tai ottaa heidät mukaan laatimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, jos tästä oli hyötyä :) Nyt kun meillä on hyvässä muistissa kuinka monta minuuttia mistäkin peliaikaa saa, olemme tehneet vain listan jossa on lapsen nimi ja perässä laatikot. Laatikoihin merkitään kertyneet ajat ja ruksitaan sitten käytetyt yli. Sovimme myös että koulumatkoista ei kerry peliaikaa, vain "kotiaikana" suoritetuista ulkoiluista kertyy.

   Poista